Fangstovervintring på AustfjordnesetAustfjordneset ligger på ca. 79 grader nord i Wijdefjorden på nordsiden av Svalbard. Plassen ligger omkring 100km nord for Longyearbyen (150 med ski, hundespann snøscooter etc.). Dette er en fangsthytte som opprinnelig ble satt opp i 1930-årene, men er blitt flikket på flere ganger siden. Hytta er fredet.

Austfjordneset tilhører sysselmannen på Svalbard. Siden midt på 90-tallet er den blitt utlånt til fangstovervintring for ett år om gangen. Fangsten på Svalbard har lange tradisjoner, og det er et ønske å opprettholde fangstvirksomheten fra de hyttene som har vært benyttet de siste årene. I dag er det en håndfull hytter som har status som fangstfelt. De fleste er i privat eie. På det meste var Svalbard inndelt i 45 aktive fangstfelt.

Etter at isbjørnen ble fredet (1973), er fjellrev og ærfugldun de viktigste inntektskildene fra denne fangsten. Ryper og gjess til hotellene i Longyearbyen kan også gi en slant i gode år. Problemet med Austfjordneset er at leveranser til Longyearbyen er avhengig av tilfeldige helikopterbesøk. Annen jakt dreier seg hovedsakelig om sel (primært til hundefor), rein, gjess og ryper. Fiske etter røye er også viktig. Likeledes er ærfuglegg en kjærkommen avveksling om sommeren. Noen har også skaffet seg inntekter fra forskjellige suvenir- og skinnprodukter.

Aasheim/Amundsen-gruppen disponerer Austfjordneset i fangstsesongen 2002-2003. Vi ble satt ut med M/S Polarsyssel sist juli, og returnerer når isen går opp neste sommer. I mellomtida skal vi gjøre vårt beste til å røkte området og drive fangst i tråd med de retningslinjer som gjelder.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Været:

6°C Liten kuling

onsdag 23. juli 2003 07:35
Siste værmelding fra Austfjordneset. Takk for laget! Fra nå av må dere gjette dere til vindretningen i Wijdefjorden.
[logg]


Gode Råd:

e8IsM3 

Ukens bilde:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaa

(klikk på bildet for større versjon)

[se arkiv over "ukens bilder"]


Hold deg oppdatert!
Vi sender ut en e-post omtrent en gang i måneden, med oppdateringer fra Austfjordneset. Ønsker du å motta denne, legg inn e-post adressa di [her].
 


Besøkende:
-
totalt:
- denne mnd:
- i dag:
- akkurat nå:


(telleren startet 08.10.02)

Email:
Vi er å treffe på
stein@austfjordneset.no. Adressen har en begrensning slik at vi ikke mottar mail som er større enn 200 kb. Det er kanskje grunnen til at mange savner svar på mailene sine. Det beste er om mailene ikke inneholder vedlegg som f.eks bilder. Det tar veldig lang tid å laste ned slike vedlegg, samt kostnadene er skyhøye.


 
e8IsM3