Gode hjelpere


Vi har en lang rekke med enkeltpersoner, firmaer og institusjoner å takke for at dette året på Austfjordneset er blitt mulig.


Først og fremst er vi takknemlig for den tillit som sysselmannen på Svalbard har vist oss ved å låne oss Austfjordneset for dette året. Vi håper at vi skal kunne vise oss tilliten verdig. Dersom et og annet skulle skjære seg underveis, så er det iallfall ikke fordi at dette året var dårlig forberedt. Men kanskje har vi likevel ikke greid å tenke på alt. Det vil året vise.

Samtaler med mange av dem som tidligere har overvintret på Austfjordneset ligger i bunnen av forberedelsene. Reidar Hovelsrud, som innledet den "moderne" fangsttid på Austfjordneset på 80-tallet, er en venn og bekjent helt tilbake fra sin første overvintring. Anton Trøen og Priitta Pöyhtäri, som var her den siste tiden før oss, har gitt de ferskeste rådene. Karin (1997-1999) har gitt god veiledning, Stefan Klas har vi vært innom, og ikke minst Trond Løkke, fangstmann fra 1995-1997. Trond er den av alle som har bidratt mest med praktiske fangstmannsråd. Min gamle turvenn og tusenkunstner Torbjørn Storskjær i Kjøpsvik har også bidratt raust fra sitt allsidige lager av praktiske kunnskaper.

Fangstutrustningen vår krevde en betydelig oppgradering. Vi ville aldri ville hatt råd til å gjennomføre prosjektet hvis det ikke hadde vært for positive sponsorer og bidragsytere på flere plan. Jeg husker ikke i farta hvor mange hundre kilo mel og kornprodukter vi har fått fra Norgesmøllene i Bergen. Peter Møller (tran-Møller) har tatt på seg ansvaret med å holde familien sunne og friske gjennom 12 måneder, mens Eldorado har utstyrt oss med det vi hadde behov for av hermetikk, stearinlys, dopapir, vaksemidler, ris, pasta, oliven og ganske mye annet. Halvor Holm ved universitetet i Oslo har gitt gode råd om ernæring. Tannpussen etter maten ordner vi takket være en bærepose fra tannlegen hjemme, Odd Erik Hjelle. Fra Tine Meierier har vi fått både tørrmelk, smør, ost og langtidsholdbar melk. Kaffebrenneriet har utstyrt oss både med kaffe, kvern og annet, mens Wonderland på Åndalsnes sørger for at vi blir de fangstfolkene gjennom historien som har hatt det beste underlaget å sove på. Det gleder oss at dette vil komme alle etter oss til gode.

Noe av det viktigste for en fangstmann er selvfølgelig våpen. Magne Landrø og hans folk har vært særdeles hjelpsomme med å utruste oss både med våpen - Sauer, ammunisjon og gode råd - godt hjulpet av Zeiss og Våpensport i Mosby (Benelli). Takk også til Mårten Thorkildsen og Torfinn Halvari for å ha hjulpet oss med håndvåpen - og ikke minst til Hildur Bruaseth Engen ved lensmannskontoret i Rauma som bidro til å løse alle formaliteter med våpentillatelsene. Som storviltjeger avanserte jeg mange grader sist høst som fullverdig deltager i jaktlaget til Kåre Fostervoll i Isterdalen, og ut over høsten skal vi teste ut alle råd og oppskrifter fra slakter og kjøpmann Ove Lars Østigård. Men det var tilslutt pølsmekaker Heggedal hos Myrvold som skaffet oss en pølsetut til den gamle kjøttkverna.
Dessuten må en fangstmann kunne flå rev. Takk til gutta på revefarmen på Dombås og Knut Oterholm fra Måndalen, som lærte meg knepene, og sendte med meg kniver og skrape.

Alt dette skal foreviges takket være både Nikon, Fujifilm og Sony. Kommunikasjonen skjer på satelittfronten (Iridium) ved hjelp av Skanti Radio og på HF-sambandet ved hjelp av Rogaland Radio (som nå egentlig heter noe annet). Begge har vært særdeles hjelpsomme med å få emailforbindelsen til å fungere. Men selv ikke deres innsats hadde hjulpet uten Toshiba, som er plassert i multimediahjørnet av fangststasjonen. Og hvis dette nå blir lest på hjemmesida vår, så skyldes det Gauta Grøtta Grav og programeringskunnskapene til Runar Brøste. Og hvis noen lurer på hva vi gjør med strøm, så kan vi takke både Honda for aggregat og Primus for batteribanken - og solcelleanlegg og gass og komfyr og mye mer. På VHF-kanalene skal Simrad få testet hva utstyret deres duger til.

På bekledningsfronten er Lowe Alpine sentral sammen med resten av utvalget fra Vertikal i Hemsedal (Kamik, Varg, MSR etc.). Ulvang har sørget for undertøy og sokker til familien, mens Wenaas har stilt opp med scooterdresser - just in case. Også Shelby i Egersund bidrar til å holde oss varme takket være en Refleks parafinovn. Uten en god motorsag fra Jonsered til vedkapping ville det nok likevel bli en kjølig vinter.

Anna Amundsen lagde fine brevark til oss, mens vi på hundefronten har vi fått gode råd fra mange. Via blant andre Terje Aunvik ved Basecamp (som også har ydet stor praktisk hjelp i Longyearbyen), Kjell Smestad og andre endte vi opp med å ta med hunder fra Torgeir Ørens kennel, Røros Husky. Forbindelsen med Øren-familien har vært uvurderlig. Via Planteforsk på Dønna, kom vi i kontakt med Asbjørn Forås på Tynset, som overlot oss sin polske vokterhund. Vi får se hva den duger til når isbjørnen kommer. Takk også til Jan Valde, distriktsvetrinæren vår, som har gjort sitt for å hjelpe oss, og til Arve Nilsen i Svea, som har lånt oss to gode bjørnehunder. Med 11 hunder, tørr vi ikke å stole utelukkende på selfangsten for hundefor. Tørrforet fra Purina blir et viktig supplement. Vi ville dessuten hatt et problem hvis ikke Jan Jensen på Drevsjø hadde hjulpet oss med hundekasse og Bernt Ove Haga kunne ha fulgt hundene til Longyearbyen. Et annet hjelpemiddel vi skal prøve for å varsle bjørn er et strømgjerde fra Gjeteren, mens gutta på Åndalsnes Bilverksted lagde det mest avanserte badekaret noen fangstmann har benyttet da de delte et bensinfat på langs med sikte på oppvarming over et bål.
Takket være Øgland blir DBS lansert som tidenes først fangstsykkel.

Den sjøgående transporten blir like viktig som hundene. Jeg håper at både Suzuki og Fische Aqua (Bombard) blir fornøyd med tilbakemeldingene - sammen med Helly Hansen Spesialprodukter som har hjulpet oss med overlevingsdrakter. Tor Østlund ved Postens Filatelitjeneste er mannen som muliggjorde spesialkonvoluttene våre, mens Helge Ask ved postkontoret i Longyearbyen stemplet til han fikk senebetennelse. Susan Barr, Asgeir Brekke og Per Kyrre Reimert bidro til å sirkle inn en passende stemplingsdato.

Torbjørn Urke har sendt med oss et stjernekart for mørketida, mens Silva har utstyrt oss med lys nettopp for at det ikke skal være så mørkt - i tillegg til GPS og kompasser.

Noreko skaffet oss praktiske tønner til transport, og hvis noen lurer på hvordan i all verden vi fikk alt dette til Svalbard, så står vi i dyp gjeld til M/S Polarstar og Spitsbergen Travel.

En dag håper jeg at vi kan gjenyde vennskapet og all praktisk hjelp som vi har fått i Longyearbyen fra Erlend og Åsne Folstad, Jon Ove Skeie, Trond Berg, mannskapet på Polarsyssel, og Ole Finn Handlykken (nevnt i prioritert rekkefølge, som jeg tror ingen kommer til å blir fornærmet for.) Og kanskje helt tilslutt, takk til Geir Åsebøstøl, som jekket meg ned et par hakk.

Arnt Hammer kom inn som en reddende engel da det meste av motorparken vår hadde havarert, og når jeg står i beit, er det greit å kunne konferere med Eero Lindberg i Mushamna.

Og så er det alle venner som tro til da det stormet som verst i dagene før avreise. Og dessuten er det mange, mange flere…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Været:

6°C Liten kuling

onsdag 23. juli 2003 07:35
Siste værmelding fra Austfjordneset. Takk for laget! Fra nå av må dere gjette dere til vindretningen i Wijdefjorden.
[logg]


Gode Råd:

e8IsM3 

Ukens bilde:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaa

(klikk på bildet for større versjon)

[se arkiv over "ukens bilder"]


Hold deg oppdatert!
Vi sender ut en e-post omtrent en gang i måneden, med oppdateringer fra Austfjordneset. Ønsker du å motta denne, legg inn e-post adressa di [her].
 


Besøkende:
-
totalt:
- denne mnd:
- i dag:
- akkurat nå:


(telleren startet 08.10.02)

Email:
Vi er å treffe på
stein@austfjordneset.no. Adressen har en begrensning slik at vi ikke mottar mail som er større enn 200 kb. Det er kanskje grunnen til at mange savner svar på mailene sine. Det beste er om mailene ikke inneholder vedlegg som f.eks bilder. Det tar veldig lang tid å laste ned slike vedlegg, samt kostnadene er skyhøye.


 
e8IsM3